Termal macun yenileme ve fan temizliği

Termal macun, işlemcinin ısınmasını önlemek için yerleştirilen işlemci soğutucusundan ısı iletimini sağlamak için kullanılan bir macundur. İşlemci ile işlemci soğutucusu arasına sürülen termal macun, ısı iletimini önemli ölçüde artırır ve işlemcinin fazla ısınarak zamanla yanmasını engeller. Bu da yeni aldığınız bilgisayarınızın çöpe gitmemesini sağlar.

İşlemcilerdeki ısı sorununu çözmek için işlemci soğutucuları kullanılır. Ancak bu soğutucular ne kadar uğraşılarak yapılırsa yapılsın işlemci yüzeyi ile aralarında bir boşluk kalır, böyle bir durumda işlemci fazla ısınarak yanar. Bunu engellemek için sürülen termal macun hava boşluğunu kapatır ve soğutucudaki ısıyı direkt olarak işlemciye aktarır. Doğru bir şekilde termal macun sürmek, işlemci sıcaklığına fazlasıyla etki eder ve performansı çok daha ileri seviyelere taşır.

Sürekli termal macun sürmek gerekli mi?

Termal macun aslında yalnızca gri bir jel gibi gözüküyor olsa da durum o kadar basit değil. İşlemcinin soğuması için soğutucu ne kadar gerekliyse termal macun da en az o kadar gereklidir. Eğer işlemci ile soğutucu arasında hava boşluğu kalırsa soğutucudaki soğukluk işlemciye ulaşmayacaktır. Bu durum, çok da uzun sayılmayacak bir sürede işlemcinizin çöp olmasına yol açabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için işlemci ve işlemci soğutucusu arasında doğru bir şekilde termal macun sürmek şarttır. Hatta macunu düzenli aralıklarla yenimelek, işlemcinizi daha kararlı bir hale getirecektir.

Termal macun soğutmada önemli bir rol oynadığı için kalitesi de fazlasıyla önem taşıyor. Termal macun fiyatları, macunun kalitesine göre de artış gösterebiliyor ancak yine de çok pahalı olmayan fiyatlara kaliteli macunlar bulunabiliyor. Eğer termal macun almak istiyorsanız şunlara bakmanızı öneririz:

Cooler Master Mastergel Maker
Thermal Grizzly Kryonaut
Arctic MX-4

Termal bakım işlemi masaüstü bilgisayarlarda daha kolay uygulanabilirken notebook’larda çoğu zaman cihazın anakartının sökülmesi gerektiği için bu işlemi bir profesyonele bırakmak en sağlıklı yöntem. Yine de kendiniz yapmak isterseniz internetten çeşitli videolar izleyebilir yada aşağıdaki yorumlara göz atabilirsiniz.

About the Author

Bunları da beğenebilirsiniz