USB Type-C Nedir? Avantajları Nelerdir?

USB 2.0’ın 480 Mbit/sn veri tranfer hızınına karşı, 10 kat daha hızlı USB 3.0 bağlantısıyla sağlanabilen maksimum veri transfer hızı olan 5Gbps, USB 3.1 teknolojisini kullanan bu port ile ikiye katlanmış durumda. Yani 10Gbps, Türkçesi saniyede 10 Gigabit. (1.25 gigabyte) USB Type C olarak da bilinen bu bağlantı türü hakkında bir yanlış anlamaya ne olduğuna ve ne işe yaradığına geçmeden belirtelim.

USB-C teknolojisi Apple tarafından üretilen bir teknoloji türü değil. USB 3.0 Promoter Group tarafından geliştirilen bir teknoloji olduğunu belirtmiş olalım.

USB-C yeni bir bağlantı türü olarak dikkat çekiyor. Başında USB kelimesi olsa da all-in-one adı verilen bir yapıdaki, yani her bağlantının tek bir porttan yapılması olarak özetleyebiliriz USB, güç, VGA, HDMI ve display port girişlerini tek bir yerde toplayan bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Yani tek bir porttan hem USB bağlantısı sağlayıp hem de yine aynı USB-C portundan güç kablonuzu bağlayarak cihazınızı şarj edebiliyorsunuz. Tabii HDMI, VGA ve display port ile sağladığınız görüntü aktarımlarını da yine bu porttan sağlayabiliyorsunuz.

USB Type-C faydaları nelerdir?

Hızlı veri aktarımı
Şu anda evimizde, iş yerinde kullandığımız çoğu bilgisayarın köşe noktalarını süsleyen USB portlarına kıyasla 2 katlık bir hızdan bahsediyorum. Boyutu GB’lara varan filmleriniz, müzik arşiviniz, videolarınız, belgelerinizi birkaç dakika içerisinde yedekleme şansına sahipsiniz.

Hızlı şarj imkanı
USB Type-C’nin yüksek güç değeri sayesinde kablo üzerinden aktarılan enerji miktarı daha yüksek olduğundan artık prize daha az ihtiyaç duyacaksınız.

Tek port ile çoklu bağlantı.
Yani görünüşte bir porta sahipsiniz ancak cihazınızı şarj etmek, monitör bağlamak, televizyona görüntü aktarmak, sd veya usb flaş bellekteki dosyaları atmak kısacası tüm işleriniz için bu portu kullanabiliyorsunuz. Ancak bu noktada şöyle bir sıkıntı ortaya çıkıyor. HDMI, VGA, USB Type-A, microUSB, Ethernet kısacası bildiğiniz tüm bağlantı noktalarını doğrudan kullanamıyorsunuz. USB Type-C bağlantılı cihaza sahip değilseniz eski aygıtlarınızı bağlamak için ya ayrı ayrı (USB Type-C to USB, USB Type-C to HDMI, USB Type-C to Micro USB, USB Type-C to Lightning gibi) ya da tüm bağlantıları tek bir yerde birleştiren adaptör, dönüştürücülerden satın almanız gerekiyor.

Daha ileri teknoloji, ince ve hafif cihazlara sahip olma ( USB Type-C portları bulunan hatta tüm portları USB Type-C olan yeni nesil bilgisayarlar çok daha ince ve hafif olarak üretiliyor)

About the Author

Bunları da beğenebilirsiniz