SSD Disk ile eski bilgisayarınızı canlandırın

Notebook olsun veya masaüstü bilgisayarı olsun. Artık eskidiğini düşündüğünüz bilgisayarınızı nasıl daha hızlı yaparım derken sabit diskini değiştirmeyi hiç düşünmemişsinizdir. Genelde performans artışı için RAM ilave edilir, ekran kartı yükseltilir veya işlemci değiştirilir. Sabit disk de değiştirilse genelde aynı teknolojiyi kullanan daha yüksek bir sabit disk tercih edilir. Peki sabit diskinizi SSD ile değiştirmeye ne dersiniz?

Günümüzde sabit diskler mekanik bir aksama sahip. Kapasiteleri 4TB’a kadar ulaşsa da teknolojik olarak çok fazla bir ilerleme kaydedemediler. Bu nedenle de veri işleyişleri hep zayıf kaldı. Ortala Okuma/yazma hızları 50Mb/s dolaylarında olan günümüz sabit diskleri daha eskilerde 35Mb/s geçmiyordu. Hal böyle olunca notebook veya PC’nizin donanımı nekadar yeni teknoloji olursa olsun HDD’nin okuma ve yazma hızları sınırlı olunca performans olarak istenileni bir türlü alamadık.

Eskimiş bilgisayarımıza çok fazla masraf yapmadan sadece HDD’sini SSD diske çevirerek performansını ikiye hatta üçe katlama imkanınız olabilir. Peki bunu nasıl yapabiliriz.

Masaüstü Bilgisayarı SSD İle Kullanma:

SSD disklerin günümüzde fiyatları epey düştü. Buna rağmen bazı kişilere hala yüksek gelebilir. Bu yüzden cebimize uygun bir ssd diski alıp onu bilgisayar kasamıza montajını yaptıktan sonra ona sistem kurulumunu yaparız. İşimiz ile gerekli sık kullandığımız programların da kurulumunu yaptıktan sonra işlemimiz bitmiş olur. Halihazırda kullandığımız diğer sabit diski de ikincil sabit disk olarak sisteme gösterip onu da veri depolama olarak kullanabiliriz.

Bu şekilde 35Mb/s‘lerden 500Mb/s okuma ve yazma hızına erişmiş olup yaklaşık olarak hızımızı 10 katına çıkartmış oluruz. Bilgisayarımızdaki diğer donanımlardan dolayı da ortalama hız 10 katı kadar olmasa da ikiye, üçe hatta dörde katlama şansımız var.

Notebook’larda SSD Disk Kullanma:

Notebook’larda SSD disk kullanımı biraz daha sorundu. Ta ki optik sürücüsü iptal edip yerine SSD disk takana kadar. Bildiğiniz gibi SSD disklerde kapasite arttığında fiyat da o oranda ikiye katlanmakta. Bu sebeple de çok sayıda müzik, video ve resim arşivi olan kişiler için pek ekonomik değildi. Genelde notebook modelleerinde sadece birtane HDD yuvası olduğundan da SSD’ye geçiş biraz sıkıntı doğuruyordu.

Optik sürücümüzü çok fazla kullanmıyorsak (sadece işletim sistemi kurulumlarında), onu iptal edip dizüstü bilgisayarınıza SSD disk ekleyebilir. Halihazırda kullandığınız sabit diskinizi de kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu şekilde windows açılış süresini yarıya indirebilir, dosya kopyalama süresini düşürebir, program kurulumları daha hızlı yapabilir, bir programı yada bir oyuna çok daha hızlı girebilir ve kullanabilirsiniz.

SSD disk kurulum ve kullanım ile teknik destek ihtiyaç duymanız durumunda bize ulaşabilirsiniz.

About the Author

Bunları da beğenebilirsiniz